dijous, 19 de febrer del 2009

Qui guanyi la batalla de la ment governarà


Qui guanyi la batalla de la ment governarà, perquè els aparells rígids i potents no seran rival per a les ments mobilitzades entorn al poder de xarxes alternatives i flexibles.

Manuel Castells


Txema Ramírez de la Piscina, professors de la Universitat del País Basc, és l’autor del llibre Formación de Portavoces. Los movimientos sociales ante la esfera pública. En aquest llibre, Ramírez, exposa les claus d’una nova comunicació horitzontal i participativa i la importància de la figura dels portaveus en els moviments socials, per tal que el missatge d’aquests arribi realment a arrelar socialment. Alguns dels membres de Ràdio Trama vam tenir l’oportunitat d’assistir a una conferència de Ramírez en el marc de la Trobada anual de Mitjans lliures i comunitaris de l’estat espanyol i he de dir que la seva exposició va resultar reveladora. Reprenent en certa mesura la línia de l’anterior article del blog, resulta imprescindible, per als projectes polítics que tenim entre mans, crear consiència i esperit crític i aglutinar una majoria social entorn al nostre moviment. Doncs, bé, aquesta obra pot resultar d’una gran utilitat per engegar mecanismes en aquesta direcció. Ramírez aposta per una contraofensiva comunicativa contra els mass-media que sistemàticament deslegitiment, tergiversen i oculten el nostre missatge i ho fa a partir de l’estratègia que anomena de la triple I.; Innovació en les formes comunicatives, aposta per la Imaginació pel què respecta als continguts i respecte a la Idioscincràcia del propi moviment. I per dur a terme aquesta tasca, per l’autor, és imprescindible una sòlida formació dels portaveus d’un moviment en termes d’eloqüència, retòrica i discurs. Creu Ramírez que els moviments socials tenen un doble desafiament de cara al futur; per una banda incidir en els grans mitjans de difusió i per l’altra, cultivar les seves pròpies vies de comunicació alternativa. Poden semblar obvietats, estratègies que ja tenim presents i que fa temps que intentem engegar, no obstant, poques vegades es teoritza amb profunditat sobre aquests elements i val la pena aprofitar les possibilitats que ofereixen aquest tipus d’estudis, no us sembla?

Arreu dels Països Catalans són nombroses les experiències comunicatives per i des dels moviments socials, i per destacar-ne alguna, voldria citar La Directa. Un projecte d’àmbit nacional, rigurós i compromès, que a partir de l’esforç de col·laboradores i corresponsalies exteses pel territori, Sabadell, per exemple, tira endavant oferint un producte d’una gran qualitat periodística.

A la nostra ciutat també existeixen algunes mostres de comunicació popular i anticapitalista. Projectes autogestionats i horitzontals que posen a l’abast de la ciutadania formes veritablement participatives i democràtiques de comunicació. Estic parlant de Ràdio Trama, una emissora lliure que emet analògica i digitalment i dels Serveis Informatius Populars de Sabadell, on s’hi integren la pròpia Ràdio Trama, el portal Vilaweb Sabadell i la corresponsalia local de la Directa. Resta encara molt camí per recórrer en aquest sentit, guanyar experiència, pulir errors, engrescar gent nova i ésser conscients de la potencialitat que representa la creació d’aquests espais. Tanmateix, i malgrat tot, aquests projectes estan aquí, i cal felicitar a totes aquelles persones que ho han fet possible amb el seu esforç, la seva il·lusió i amb la seva aportació de coneixement. El pas següent és socialitzar exponencialment aquests mitjans i comptar amb la participació activa de molta més gent que consolidi una altra forma de comunicació. Perquè, qui guanyi la batalla de la ment, governarà.

1 comentari:

  1. cada cop em crida més l'atenció el tema de la comunicació i la importància d'aquesta en relació als moviments socials. En aquest sentit a veure si des de la ràdio tirem endavant allò de la formació que proposaves, la informació és poder, i la ciutadanía te de per si un poder que no reconeix, que des dels estaments polítics se li amaga, però cal fer adonar a la ciutadanía, a les persones, del poder que tenen... el poder que tenen adormit... congelat.

    ResponElimina